“Ik geef helemaal geen ruimte, ik ontneem hen juist de ruimte om hun eigen oplossingen te bedenken.”

Zelf besluiten nemen

Het maken van een plan met mensen die het belangrijk vinden dat het je goed gaat, bevordert eigen regie. Een plan voelt passender. Je hebt invloed op wat er in je plan staat en hoe je het gaat uitvoeren. Door samen af te spreken wie wat doet als er iets verandert of als de oplossingen niet voldoende werken, voorkom je verrassingen als het toch anders gaat dan je samen bedenkt. Zelf besluiten nemen kan moeilijk zijn, maar geeft ook zelfvertrouwen.

Uithuisplaatsing
Een collega sprak een jeugdbeschermer die vertelde dat twee jaar na de Eigen Kracht-conferentie voor een jongen (toen 14) en zijn moeder er alsnog een uithuisplaatsing is gekomen: “Aanvankelijk werkten de afspraken goed. De sfeer in huis verbeterde en ook problemen op school en met financiën werden aangepakt. Sinds eind vorig jaar ging het tussen moeder en zoon weer bergafwaarts nu de moeder een nieuwe vriend heeft met wie de jongen slecht opschiet. Na een aantal aanvaringen was hun contact terug bij af. In het plan stond dat de jongen dan tijdelijk bij zijn tante zou logeren en de kring bij elkaar zou komen voor een nieuw plan. Met elkaar besloten ze dat het beter is als moeder en zoon even niet samenwonen. Voorlopig woont de jongen bij zijn tante. Twee jaar geleden was de toen dreigende uithuisplaatsing voor allebei geen optie. Nu namen ze zelf dit besluit en zijn ze beiden enorm opgelucht.”

Stap terug
Ook in een training kwam het onderwerp eigen regie voorbij. Een begeleider van jongvolwassenen met een licht-verstandelijke beperking vertelde aan het begin van de training hoe belangrijk hij het vindt om mee te denken met de jongeren en hen ruimte te geven in hun leven door problemen op te lossen. Na de lunch komt hij erop terug: “Ik geef helemaal geen ruimte, ik ontneem hen juist de ruimte om hun eigen oplossingen te bedenken.” Het is even stil in de groep. Een aantal herkent wat hij zegt bij zichzelf. Er zijn ook deelnemers die juist bij elk besluit de jongere aansporen zelf een knoop door te hakken en doen dan een stap terug. Het volgende uur wisselt de groep met elkaar uit wat je kunt doen en vooral wat je allemaal kunt laten om eigen regie te stimuleren.

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.