“Ik moet eerlijk zeggen dat we niet goed meer weten wat we moeten doen, we krijgen geen contact met hem. We willen erger voorkomen.”

Zelf beslissen of beslissen anderen?

“Het lijkt alsof iedereen zorgen heeft, behalve hijzelf,“ verzuchtte de hulpverlener. Ze belde ons over een jongen van 16 jaar die was opgepakt voor een diefstal. Hij ging niet meer naar school en hing rond met een groep jongens of zat op zijn kamer. Zijn school had een melding gedaan en inmiddels waren veel hulpverleners betrokken. Zijn ouders waren gescheiden, maar hadden goed contact. De hulpverlener zei: “Ik moet eerlijk zeggen dat we niet goed meer weten wat we moeten doen, we krijgen geen contact met hem. We willen erger voorkomen.”

Boven
Een Eigen Kracht-coördinator had een afspraak met de ouders samen, bij zijn moeder. Hij vertelt: “De jongen wilde er niet bij zijn. Toen ik binnenkwam hebben ze naar boven geroepen dat ik er was en vroegen of hij erbij kwam, maar hij kwam niet. Hij riep naar beneden dat hij niet mee zou werken. De ouders wilden wel een bijeenkomst, om met hun familie en vrienden na te denken wat zij zouden kunnen doen en om steun te vinden. Dus ik ben doorgegaan met de voorbereiding. We hebben de jongen van alle stappen op de hoogte gehouden. Ik heb met familie en vrienden gesproken en iedereen deelde de zorgen. Het werd ook steeds duidelijker dat als er geen plan kwam, jeugdbescherming zou ingrijpen. Ook dat is verteld aan de jongen, maar zijn reactie was ‘zoek het maar uit’.”

Neef
“Tijdens het eerste deel van de bijeenkomst waren ook de professionals aanwezig. We waren net bezig met een voorstelronde toen een volwassen neef binnenkwam mét de jongen. Hij kon het goed vinden met deze neef en deze had hem overgehaald om het te proberen. In het bijzijn van de hulpverleners vertelde de neef de jongen dat hij nu de kans had om zelf nog te zeggen wat hij wilde en dat er anders voor hem beslist zou worden. De jongen zei niet veel tot in het besloten deel. Eenmaal met zijn netwerk alleen, vertelde hij dat er één hulpverlener is die hij oké vindt. Die hulpverlener wordt nu zijn contactpersoon. Er is een plan gemaakt. Hij start een traject waarin hij twee dagen naar school gaat en begeleiding krijgt. Het netwerk biedt steun aan de ouders. In het plan speelt de neef een belangrijke rol.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.