Van redder naar verbinder
Begin deze week was er een training voor medewerkers van een wijkteam over samenwerken met informeel netwerk. Twee deelnemers vertelden over hun ongemak bij het doorvragen naar iemands netwerk. Een deelnemer zei: “Als een moeder zegt dat ze niemand heeft, dan vind ik het lastig om door te vragen.” Een ander voegde toe: “Als ze dan uitlegt dat haar zussen zelf een druk leven hebben en ze hen dus niets kan vragen, dan wil ik echt niet aandringen.” Een collega zei toen: “Er zijn zoveel voorbeelden dat het doorvragen leidt tot mooie contacten. Iedereen heeft anderen nodig en daarom heeft doorvragen wel zin.” Er ontstond een mooi gesprek.
Helpen
Als iemand zegt: “Ik wil anderen niet belasten”, dan helpt het om te vragen: “Wie zijn die anderen?”, “Heb je gevraagd of zij het belastend vinden?” en “Wat is belastend?”. Het is goed om daarbij te benadrukken dat het vooral gaat om in verbinding blijven met anderen en vragen om mee te denken, niet altijd om van alles te gaan doen. Een deelnemer aan de training: “Het voelt alsof ik het afschuif, terwijl ik het fijn vind om iets voor iemand te kunnen doen.” Wat is helpen precies? Als helpen alleen ervaren wordt als dingen regelen en problemen oplossen, dan is het doorvragen op netwerk niet leuk. Als het leggen van verbinding met netwerk ook als helpen gaat voelen, dan wordt dat ook leuk.
Duurzaam
Een deelnemer: “Ik kwam bij een alleenstaande moeder die zei dat ze niemand had, maar in haar verhaal over de problemen had ik gehoord dat ze een zus, collega en twee buurvrouwen noemde. Ik benoemde dat en haar reactie was: ‘Maar die kunnen niets doen.’ Toen ik vroeg of ze belangrijk waren voor haar en de kinderen, zei ze ‘Natuurlijk.’ We hebben ze gebeld en ze konden heel goed meedenken en wilden ook helpen. Daardoor was er minder hulp van vreemden nodig en werd de hulp meer duurzaam en dicht bij huis. Ik voelde dat ik haar echt geholpen had en de kinderen hadden meer mensen om zich heen. Ik realiseerde me dat ik minder de redder moet zijn die alles zelf oplost en meer de verbinder die luistert en meedenkt. Dat voelt goed!”
tekst: Hedda van Lieshout
Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.