Van conflict naar insluiten
“Als mensen worden uitgesloten, is daar moeilijk iets aan te doen,” zei een wijkteammedewerker in een training. “In dat proces raken ze de verbinding kwijt en komen de verschillende groepen steeds verder van elkaar te staan. Ik wil dat proces doorbreken, maar weet niet hoe.” Ik vertelde als voorbeeld over een situatie in een wijk waar een gezin woonde dat nauwelijks contact had met anderen. Eerst onttrokken ze zich alleen, maar later veroorzaakten ze overlast: “De tuin stond helemaal vol met rotzooi, ook vuilnis en ze luisterden naar harde muziek, soms tot heel laat,” vertelde een buurman.
Wijkagent
Er ontstonden conflicten. Op school rezen er zorgen over hun zoon (8). Hij kwam vaak te laat of niet en speelde niet met anderen. Op een dag sloeg hij zomaar een klasgenootje. Er werd een onderzoek ingesteld en hulp ingeschakeld. De zorgen waren groot en het jongetje werd tijdelijk uithuisgeplaatst naar een behandelgroep. Ondertussen kwam er hulp voor de ouders. Op enig moment kon het jongetje weer naar huis, maar er was angst dat het mis zou gaan in de buurt. De wijkagent schakelde ons in met de vraag of we verbinding konden leggen met het gezin en met de buurt om te kijken of er bereidheid was om een plan te maken hoe iedereen zo prettig mogelijk kon samenleven.
Rondlopen
“Ik ben in de buurt gaan rondlopen om contact te maken,” vertelt de Eigen Kracht-coördinator. “Het bleek dat de mensen het spannend vonden om een gesprek te beginnen met mensen die heel anders lijken. Niemand wist hoe ermee om te gaan. Het gezin zelf voelde dat anderen een oordeel over hen hadden en maakte daarom geen contact. Ik heb iedereen gevraagd of ze mee wilden denken over de buurt. De wijkagent heeft geholpen door te zeggen dat hij dit steunt. Alle buurtbewoners wilden een fijne buurt zonder overlast. De mensen realiseerden zich dat ze nauwelijks iets van elkaar wisten. In de voorbereiding zochten buren elkaar op, ook het gezin waarover geklaagd was, om te vragen hoe het ging. Er ontstond verbinding. Een buurtwerker zei: “Voor het eerst luisterden ze naar elkaar. Toen konden we een bijeenkomst plannen, die ging over samenleven in de buurt en hoe ieder op zijn eigen manier mee kon doen. Ik was blij dat het gezin er ook bij wilde horen en dat alle buren wilden dat zij meededen.”
tekst: Hedda van Lieshout
Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.