Oud zeer
“Het is belangrijk dat mensen hun verhaal kunnen doen, zonder dat er meteen een oordeel komt,” vertelt een Eigen Kracht-coördinator naar aanleiding van een herstelbijeenkomst voor een meisje van 16 jaar en haar gescheiden ouders. Door alles wat de afgelopen jaren gebeurd was, waren partijen ontstaan. De Eigen Kracht-coördinator: “Dit meisje kon er niet meer tegen en had voortdurend het gevoel overal tussenin te staan. De partijen praatten via haar. De vraag voor een plan was ‘Wat is er nodig om te zorgen dat iedereen weer met elkaar praat zonder haar te belasten’.”
Kil
“Iedereen zorgde wel voor het meisje, maar ze had last van de verwijten over en weer. Tijdens de voorbereiding merkte ik dat er heel veel gebeurd was en dat mensen zich niet gehoord voelden. Ze waren blij dat ik luisterde zonder oordeel. Ik vroeg wat ze nodig hadden om hun verhaal te delen. Iemand zei ‘het oud zeer moet eruit, anders kunnen we niet denken over de toekomst’. Dat was dus de eerste stap: herstellen. Beide families kwamen naar een herstelbijeenkomst. Er was een kille, gespannen sfeer aan het begin. Ik heb gezegd dat we niet bij elkaar waren om te beslissen wie fouten heeft gemaakt. Het doel was om te bespreken wat er is gebeurd, uit te wisselen wat iedereen daarbij heeft gedacht en ervaren en een plan te maken over hoe daar verder mee om te gaan.”
Bevrijdend
“Alle deelnemers vertelden hun verhaal met behulp van de praatstok: wie hem heeft mag praten, maar het hoeft niet. Wie hem niet heeft, praat niet. Hij gaat altijd meerdere keren rond, met de klok mee, totdat alles gedeeld is. Tot mijn verbazing ging dat enorm gedisciplineerd. Als iemand onderbrak, zei een ander ‘Ho, jij hebt de praatstok niet’. Ze gingen echt vertellen, omdat ze niet onderbroken werden. En echt luisteren, omdat ze niet meteen konden reageren. Ieder kreeg tijd om na te denken over een antwoord. Zo ontstond ruimte en konden ze een plan maken. Ze zeiden hierover: ‘We zijn begonnen met herstel van vertrouwen’, ‘We moeten zo open met elkaar blijven praten’, ‘Het voelt bevrijdend’. Het meisje zelf zei: ‘Ik voel me opgelucht, want mijn hele familie is hier en ze praten met elkaar’. Daarmee was die vraag beantwoord en de eerste stap gezet.”
tekst: Hedda van Lieshout
Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.