"Iedereen weet er wel wat van af, maar niemand weet dat van elkaar. In aanloop naar een bijeenkomst gaan mensen elkaar opzoeken."

Onveiligheid doorbreken met het netwerk

Eind december kwam het Tijdschrift voor Herstelrecht uit met als thema ‘Herstelrecht en intrafamiliaal/partnergeweld: een (on)gelukkige verbintenis. In het artikel ‘Gezond verstand zit in elke familie, Kinderen sneller veilig door samenwerking met het informele netwerk’ deelt een collega de ervaring dat het investeren in het informele netwerk bij situaties van geweld vaak kan zorgen voor het doorbreken van patronen die geweld in stand houden. In 2023 was bij eenderde van alle aanvragen naar Eigen Kracht-conferenties op enige wijze sprake van geweld. Geweld gedijt bij het zwijgen van betrokkenen. Eigen Kracht-coördinator Yvon Jaring: “Ik hoor vaak dat iedereen er wel wat van afweet, maar dat niemand dat van elkaar weet. In aanloop naar een bijeenkomst gaan mensen elkaar opzoeken en nadenken over mogelijke oplossingen.”

Gedwongen prostitutie 
De Eigen Kracht-coördinator besteedt veel tijd aan voorbereiding van alle betrokkenen, zodat iedereen zich veilig voelt om zich uit te spreken. Ze werken toe naar het maken van een gezamenlijk plan. Het artikel beschrijft een aantal voorbeelden, waarvan ik er één deel, over een vrouw van 18 jaar die in de ban was van een kwaadwillend vriendje dat haar op een gegeven moment ging prostitueren. Lange tijd stookte hij in de relatie met haar familie en als ze zwanger blijkt, verbreekt haar familie het contact met haar. De vrouw zoekt hulp. Een ondertoezichtstelling voor de baby volgt en de jeugdbeschermer besluit dat het kind na de geboorte direct naar een pleeggezin zal gaan. Als haar een andere jeugdbeschermer wordt toegewezen, krijgt ze de mogelijkheid van een Eigen Kracht-conferentie aangeboden.

Kring van vroeger 
Een kleine kring mensen van vroeger sluit aan. Oude buren bieden hulp aan en nemen de moeder en baby op in hun gezin. Er gelden strenge regels: ze moet haar telefoonnummer en sociale media-accounts afsluiten, een opleiding gaan volgen, stoppen met drank en drugs en zich inschrijven als woningzoekende. Het werkt! De jeugdbeschermer laat na een jaar weten dat het goed gaat met moeder en kind en dat de ondertoezichtstelling is beëindigd. Als de baby uithuisgeplaatst was, was de kans groot geweest dat de vrouw dan alleen kon terugvallen op de man die haar prostitueerde, in een omgeving met drank, drugs en uitbuiting. Het kind was opgegroeid bij vreemden, zonder contact met zijn wortels. Nu groeit het kind op bij zijn moeder, omringd door steun.

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.