“Veiligheid is niet de afwezigheid van gevaar, maar de aanwezigheid van verbinding.”

Met geduld werken aan veiligheid

“Wie bepaalt wanneer het veilig genoeg is?”, vroeg een maatschappelijk werker zich af. Hij begeleidde een gescheiden vader van een vijfjarig zoontje. Voor de scheiding ging het al een tijd niet goed. Na een enorme en heftige ruzie was het uit de hand gelopen en had hij zijn vrouw geslagen. Daarna ging het erg slecht met haar en ze kon een tijd niet voor haar zoontje zorgen. De jongen werd in een pleeggezin geplaatst totdat het weer goed ging met zijn moeder. Ondertussen waren de ouders gescheiden en had een rechter de moeder het volledige gezag gegeven. De vader ging in behandeling voor zijn problemen.

Stapje voor stapje 
Hij kreeg zijn leven weer aardig op de rit en probeerde contact te krijgen met zijn zoon, maar dat lukte niet. De moeder hield alles af en de professionals die betrokken waren vonden het niet nodig, omdat de vader geen gezag had. Ze zeiden: “Het is niet veilig.” De vader bleef het proberen. Op een bepaald moment ontmoette hij een maatschappelijk werker die naar zijn verhaal luisterde en zei: “Laten we kijken wat nodig is om op een of andere manier contact te herstellen.” Hij vroeg een Eigen Kracht-conferentie aan. De maatschappelijk werker zocht contact met de hulpverlener van de moeder en dat hielp. Het moest wel stapje voor stapje.

Geduld nodig
Mijn collega die de Eigen Kracht-coördinator coachte: “Iemand die zo onveiligheid heeft meegemaakt, kan niet sneller dan haar eigen tempo. Dus de vader moest het tempo van de moeder volgen, en dat deed hij. Dankzij de visie van de maatschappelijk werker dat verbinding altijd belangrijk is, kwam er beweging en groeide het vertrouwen dat contact misschien mogelijk was.” Uiteindelijk kwam er een bijeenkomst. Met de vader, de moeder, familie en twee vrienden. Er kwam een bescheiden plan: de vader mag bellen, als hij eerst de moeder appt over het tijdstip. Als dit bellen goed gaat, dan mag hun zoon een middag naar zijn vader. In eerste instantie met zijn broer erbij. Daarna komt de kring weer samen voor een volgende stap. Alle aanwezigen voelden dat geduld nodig is, maar ze erkenden dat contact met de vader ook voor het zoontje belangrijk is. Hier past zo goed een citaat van Gabor Maté, een Hongaars-Canadese arts: “Veiligheid is niet de afwezigheid van gevaar, maar de aanwezigheid van verbinding.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.