"Dat lijkt me geen goed idee, ze heeft duidelijk aangegeven dat ze me niet nodig heeft. Er is te veel gebeurd."

Liever alleen

Een therapeut van een ggz-instelling belde en zei: “Een cliënte die hier al vaak is opgenomen, wil nooit dat iemand weet dat ze hier is. Ze zegt liever alleen te zijn. We respecteren dat uiteraard, maar nu ze bijna naar huis gaat, heb ik aangedrongen op een gesprek over haar netwerk. Ze zei: ‘We hebben hier al vaak over gepraat. Ik wil geen contact als het niet goed gaat.’ Ik deelde mijn ervaring over wat een netwerk kan doen in periodes van crisis. Ze zei: ‘Mijn familie is niet zo, die nemen alles over en laten me niet meer met rust. Ik ben daar eindelijk van los.’ Ik vertelde dat zij juist kan uitleggen hoe zij het wil én wat ze niet wil. Dat iemand het proces kan begeleiden. Ik zei dat ik zorgen had, omdat ik haar steeds weer terugzie. Dat laatste raakte haar en ze stemde in met een gesprek met een Eigen Kracht-coördinator.”

Oma 
“We hebben dat meteen gedaan, zodat de bijeenkomst kon plaatsvinden voordat ze naar huis ging. Haar ouders, broers en vriendinnen waren blij met het initiatief, ze hadden vaak grote zorgen en in periodes van opname wisten ze niet waar ze was. Alleen haar oma zei: ‘Dat lijkt me geen goed idee, ze heeft duidelijk aangegeven dat ze me niet nodig heeft. Er is te veel gebeurd.’ De Eigen Kracht-coördinator bereidde de bijeenkomst voor. De vrouw bedacht met een vriendin wat ze wilde zeggen over wat ze wel en niet wil.”

Opluchting 
De Eigen Kracht-coördinator vertelt dat er twee bijzondere dingen gebeurden: “De avond voor de bijeenkomst belde de oma: ‘Ik kom toch, ik heb mijn kleindochter gebeld, ze vindt het goed. Het is tijd om opnieuw te starten en daar ben ik bij nodig.’ Bij de start van de bijeenkomst nam de vader het woord: ‘We willen er voor jou zijn, op jouw manier, vertel ons wat je wil dat we doen en niet doen.’ Dat was zo’n opluchting voor de vrouw. Toen konden ze samen nadenken. De vrouw liet vastleggen dat haar familie op de hoogte gebracht mag worden als ze is opgenomen, ook als ze op dat moment iets anders zegt. De vrouw zei: ‘Ik ben blij dat mijn familie me vrij laat, maar me wel onvoorwaardelijk steunt. Dat geeft rust.’”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.