"Als het lukt om netwerk te betrekken dan krijgt een cliënt meer steun en dat maakt mijn werk makkelijker. Daarnaast kunnen we niet anders, want we hebben enorme wachtlijsten.” 

Handvatten voor samenwerken met informeel netwerk

Beroepskrachten in het sociaal domein vragen steeds vaker door naar netwerk van hun cliënten. In veel situaties blijkt dat lastig, bijvoorbeeld omdat een cliënt zegt niemand te hebben of het netwerk niet te willen belasten. Over dat soort situaties gaat de korte training Samenwerken met informeel netwerk die deze week door SKJ is geaccrediteerd voor drie punten. In de training krijgen deelnemers concrete handvatten hoe ze door kunnen vragen over het belang van familie, vrienden en buren. “Want,” zo zei een deelnemer, “als het lukt om netwerk te betrekken dan krijgt een cliënt meer steun en dat maakt mijn werk makkelijker. Daarnaast kunnen we ook niet anders, want we hebben enorme wachtlijsten.”

Praktijksituaties
In de training is aandacht voor situaties uit de praktijk van de deelnemers. Ik sprak deze week iemand die vorige maand de training volgde. Zij vertelde: “Ik dacht dat ik voldoende aandacht had voor netwerken, maar ik realiseerde me dat ik inderdaad niet doorvroeg. Ik werkte met een man met niet-aangeboren hersenletsel en had hem al vaker gevraagd wie hem zou kunnen helpen. Steeds antwoordde hij dat hij behalve zijn zus niemand had. Ik had gevraagd of zijn broer of een vriend met hem mee konden gaan naar de arts en dan noemde hij allemaal redenen waarom dat niet kon.”

Afhankelijk
“Ik ontdekte tijdens de training dat in mijn vragen eigenlijk al oplossingen zaten en dat ik weinig echt open vragen stelde. Nu ben ik op een andere manier het gesprek aangegaan en heb andere vragen gesteld. Op mijn vraag wie hem goed kenden, noemde hij twee oud-studiegenoten met wie hij had gewoond. Hij zou wel graag weer met hen in contact komen. Met zijn zus erbij hebben we er samen over doorgepraat. Zij ging deze vrienden bellen en noemde zelf een nicht. Toen ik de week erna langskwam, waren de nicht en een van de vrienden al langs geweest. De nicht gaat voortaan mee naar artsbezoeken en de vriend komt wekelijks koffiedrinken. Ik ben blij voor hem dat hij meer contacten heeft. Het bewustzijn dat ik minder op mijn eigen schouders moet nemen, helpt mijzelf ook erg en dat lukt beter als cliënten minder afhankelijk zijn van mij.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.