“Toen ik tijdens de conferentie uitlegde wat veiligheid is en hoe ik dat vanuit mijn rol stimuleer, kwamen er allerlei ondersteunende ideeën van de aanwezigen."

Met elkaar zorgen voor de veiligheid

“Wat denkt die gezinsvoogd eigenlijk, dat mijn kleindochters veilig zijn omdat zij één keer in de drie weken een uurtje instructies geeft aan mijn zoon?” De oma aan de telefoon is witheet. Haar zoon staat er na de dood van zijn vrouw alleen voor. Hij heeft een vorm van autisme waardoor alledaagse zaken voor hem niet altijd vanzelfsprekend zijn. Dat zorgt regelmatig voor frustraties die hoog oplopen. Hij reageert dat verbaal af op zijn dochters van drie en zes. Na een melding van school bij Veilig Thuis is het tot een ondertoezichtstelling gekomen. Zijn moeder belt ons omdat ze zich gepasseerd voelt en betrokken wil zijn bij een familiegroepsplan.

Uithuisplaatsing
“Mijn zoon heeft geen idee wat er allemaal op hem afkomt. Hij reageert op wat er gebeurt, maar neemt niet zelf het heft in handen,” zegt ze. “Een familiegroepsplan zou hem echt kunnen helpen.” Ze snapt goed dat de gezinsvoogd zich vooral richt op de veiligheid van de meisjes. “Alleen is het jammer dat de spanning voor mijn zoon steeds groter wordt. Daar zijn de meisjes uiteindelijk de dupe van.” Om vaart te maken, er dreigt een uithuisplaatsing, doet ze direct een aanvraag voor een Eigen Kracht-conferentie.

Voorwaarden
Haar zoon ziet na een gesprek met de Eigen Kracht-coördinator de kans die een familiegroepsplan biedt om weer grip te krijgen. De coördinator spreekt ook af met de gezinsvoogd. Om uit te leggen wat haar rol is tijdens de bijeenkomst en wat de voorwaarden aan het plan zijn voor veiligheid. “Zo’n gezinsvoogd kan dat toch helemaal niet alleen bewaken?” had de oma aan de telefoon uitgeroepen. “Zijn familie ziet hem veel vaker, daar zijn wij toch voor?” Ze snapt de taak van de gezinsvoogd, maar wil zelf ook meedenken.

Samenwerking
De gezinsvoogd reageert aanvankelijk wat ongemakkelijk. Ze maakt voor het eerst een Eigen Kracht-conferentie mee en heeft het gevoel dat haar werk onder een vergrootglas ligt. De oma was aan de telefoon misschien wat kort door de bocht, ze heeft wel een punt. Na het gesprek met de coördinator ziet de gezinsvoogd dat ook in. Ze komt naar de conferentie en zoekt de samenwerking. “Toen ik tijdens de conferentie uitlegde wat veiligheid is en hoe ik dat vanuit mijn rol stimuleer, kwamen er allerlei ondersteunende ideeën van de aanwezigen. Er ligt nu een plan dat zoveel rijker is dan wat ik in mijn eentje voor elkaar had kunnen krijgen,” vertelt de gezinsvoogd tevreden.

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.