Botsende loyaliteiten
“Hoe kan ik de vader van drie kinderen betrekken als ik letterlijk geen woord met hem kan uitwisselen?” vroeg een jeugdbeschermer ons. Vier jaar geleden waren drie meisjes uithuisgeplaatst en in een gezinshuis terecht gekomen. Hun moeder was overleden en hun vader had psychische problemen en werd opgenomen. Inmiddels ging het goed met hem en wilde hij de kinderen terug, maar hij sprak uitsluitend Koreaans en kon daardoor niet communiceren met de jeugdbeschermer en met de gezinshuisouders. De jeugdbeschermer vertelde: “Het is wel duidelijk dat hij erg ontevreden en boos is.”
Brief
Een Eigen Kracht-coördinator met Zuid-Koreaanse achtergrond kon aan de man uitleggen wat Eigen Kracht voor hem kon doen en hij kon ook vertellen dat de jeugdbeschermer positief stond tegenover een bijeenkomst met mensen die voor hem en de kinderen belangrijk waren. De Eigen Kracht-coördinator: “De vader had een nieuwe partner, met zelf twee volwassen kinderen. Zij wilden allemaal meedenken. Voor de zusjes was het moeilijk. Zij hadden het fijn in het gezinshuis, waar ze inmiddels vier jaar woonden, maar ze wilden ook naar hun vader terug. De kring, bestaande uit de vader, partner, volwassen kinderen van de partner met hun aanhang en vier vrienden van vader, heeft goed geholpen bij dit loyaliteitsconflict. De gezinshuisouders hadden een mooie brief geschreven, waarin onder meer stond hoe de kinderen hielden van spelletjes doen met elkaar.”
Spelletjesavond
“In het plan is daar rekening mee gehouden. De kinderen zouden teruggaan naar hun vader. Ze konden op dezelfde school blijven en dus hun eigen vrienden blijven zien. Ze houden contact met de gezinshuisouders. De kinderen van hun stiefmoeder zorgen voor verbinding met sportclubs en vrienden. Ook bedachten ze om één keer per twee weken een spelletjesavond te houden met elkaar. De jeugdbeschermer, die speciaal op zondag naar de bijeenkomst kwam, was erg tevreden. Ze was blij dat de volwassen kinderen van de stiefmoeder zo betrokken zijn en met de samenwerking die er nu is met de vader. Hij staat achter het plan en ook achter de hulpverlening die betrokken blijft. Het wantrouwen is grotendeels weg en dat is voor de kinderen heel fijn. Ze hoeven geen partij te kiezen en hebben veel mensen waar ze terecht kunnen.”
tekst: Hedda van Lieshout
Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.