“Als het informele netwerk verbonden is, kun je veel meer en langer blijven uitgaan van wat mensen zelf willen en kunnen."

Bevorderende en belemmerende factoren

In de gemeente Katwijk krijgen organisaties in de ouderenzorg in Katwijk training en intervisie als ondersteuning in de omslag naar meer samenwerking met het informele netwerk. De wethouder Welzijn en Zorg zegt hierover: “Als het informele netwerk verbonden is, kun je veel meer en langer blijven uitgaan van wat mensen zelf willen en kunnen. Mensen doen het meer met elkaar, zodat ze zo lang mogelijk onderdeel blijven van de samenleving.” Twee studenten van Hogeschool Leiden onderzochten het afgelopen half jaar wat bevorderende en belemmerende factoren zijn voor deze zorgprofessionals bij het betrekken van het informele netwerk.

Hele organisatie
Zij concluderen dat beroepskrachten deze manier van werken in het algemeen als positief ervaren. Bevorderende factoren waren het zien van positieve effecten op het welzijn en regie van cliënten (het delen van succeservaringen), het vergroten van sociale netwerken en het verlichten van zorglast voor mantelzorgers en professionals. Het onderzoek laat zien dat deze manier van werken aanzienlijke meerwaarde heeft voor cliënten, hun families en zorgprofessionals. Belemmerende factoren waren (tijds)investering, het weinig effectief zijn bij cliënten met beperkte sociale netwerken en weerstand tegen verandering bij professionals en cliënten. Het advies van de studenten is om deze manier van werken te implementeren als gehele organisatie of in ieder geval geheel team en liefst in samenwerking met verschillende zorgaanbieders. Daarnaast adviseren zij om tijd en ruimte te bieden voor implementatie en te letten op borging en continuïteit, door terugkomsessies. Kortom: geen losse trainingen, maar echt inzetten op een andere manier van werken als organisatie.

Brede steun
Naast de wethouder geeft ook de beleidsregisseur sociaal domein aan dat de gemeente toe wil naar deze andere manier van denken en werken. Zij geeft een voorbeeld: “Er was een crisissituatie bij een oudere dame, waardoor tijdelijke opvang nodig was, 24 uur per dag. Hiervoor waren tien zorgverleners nodig. Toen hebben ze contact gezocht met mensen die belangrijk voor haar waren om te vragen of ze mee wilden denken, om het voor de vrouw zo prettig mogelijk te maken. Toen bleken maar drie zorgverleners nodig, naast mensen uit het eigen netwerk. Dat was fijn voor haar en er kwam goed contact tussen deze mensen en de zorgverleners. Het gevoel van brede steun was voor iedereen van meerwaarde.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.