“Als ik iets aanbied, houden ze het af.”
“Ik ken mijn broer mijn hele leven, ik weet van zijn gezinssituatie en heb ook grote zorgen. Wat ik niet begrijp, is dat ik dit niet kan delen met de jeugdbeschermer. Zij heeft alleen contact met de ouders van mijn neefjes en nichtje. Alle informatie die ik krijg, loopt via mijn broer en zijn vrouw en die informatie is mager. Vanuit de hulpverlening wordt niet gevraagd naar mijn zorgen, ook niet naar mijn ideeën over hoe de situatie thuis kan verbeteren.”
Ongemak
Als er iets aan de hand is in een gezin, hebben niet alleen direct betrokkenen en hulpverleners zorgen. Familie, vrienden en kennissen vermoeden soms iets of weten van de moeilijkheden. Ze voelen zich betrokken en willen graag dat het weer goed gaat. Het aanbieden van steun of vragen naar de situatie vinden veel mensen ongemakkelijk. De oom die mij een paar weken geleden belde, kreeg van zijn broer en schoonzus weinig informatie: “Als ik vragen stel of iets aanbied, houden ze het af.”
Familiegroepsplan
Deze oom was boos. Niet alleen zijn broer hield hem op afstand, ook de jeugdbeschermer deed dat. Een poging om in te spreken op de zitting, was mislukt. De kinderen werden uithuisgeplaatst. In gesprek met de advocaat van zijn broer kwam het familiegroepsplan ter sprake. De ouders wilden in hoger beroep. Omdat er geen mogelijkheid was geboden om een familiegroepsplan te maken, zag de advocaat daar kansen. De ouders moesten dan wel bereid zijn hun verhaal te delen.
In de familie
De oom deed de aanvraag en de Eigen Kracht-coördinator ging aan het werk. De ouders bleken zich te schamen voor hun problemen en konden er moeilijk over praten. Daar heeft een coördinator veel ervaring mee en het lukte dan ook om in korte tijd met achttien mensen een familiegroepsplan te maken. Deze week stuurde de oom een mailtje waarin hij onder meer schrijft: “We zijn blij en dankbaar dat de Eigen Kracht-conferentie heeft plaatsgevonden. Er was ruimte voor ons verhaal. Ons plan is grotendeels geaccepteerd. Op één punt zal eerst onderzoek plaatsvinden, voor de jeugdbeschermer helemaal akkoord kan gaan. Waarom dat is, is nu helder. De kans is groot dat de kinderen binnenkort terug in de familie zijn, daar kijken we allemaal naar uit.”
tekst: Hedda van Lieshout
Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.