"In het plan is ook beschreven hoe een dag verloopt, zodat het bij vader en moeder ongeveer gelijk gaat, inclusief een afspraak over het ontbijt.”

Samen werken aan de voortgang

“Het is prachtig om te zien hoe het steeds meer in handen van het netwerk komt en daarmee uit mijn handen,” zegt een gezinsmanager. Bij de start was het heel erg in haar handen, het ging om een ingewikkelde scheiding van ouders die geen contact meer wilden. De gezinsmanager: “Ze maakten over alles ruzie en kwamen dan steeds bij mij, tot aan wat de kinderen van 4 en 5 jaar ’s morgens op hun brood kregen. Het leek me goed als wat meer mensen mee gingen denken, ik hoopte dat daarmee dit patroon van ruzie doorbroken werd.”

Omgangsregeling
Familie en vrienden waren blij met het initiatief, ook zij waren de ruzies zat. De Eigen Kracht-coördinator: “Er kwam vrij snel een grote kring van familie en vrienden bij elkaar en de twee oma’s namen hierin het voortouw. Door hen lukte het om samen te komen. In het plan dat gemaakt is, hebben zij een belangrijke rol. De communicatie zal via hen verlopen, zij zijn een soort tussenpersonen. Het plan is heel gedetailleerd. Het is een omgangsregeling waarin beide ouders evenveel tijd met de kinderen hebben, de kinderen altijd samen zijn en de kinderen ook logeren bij tantes en ooms. Verder is er steun voor de vader en voor de moeder. In het plan is ook beschreven hoe een dag verloopt, zodat het bij vader en moeder ongeveer gelijk gaat, inclusief een afspraak over het ontbijt.”

Voortgangsbijeenkomsten 
In het plan is daarnaast opgenomen dat zeven mensen regelmatig bij elkaar komen om de voortgang te bespreken. De gezinsmanager vertelt: “In het begin had ik de regie hierover en organiseerde ik elke vier weken een bijeenkomst met die zeven mensen. Dat is nu drie keer geweest. Het plan loopt erg goed, er is veel rust gekomen. De laatste keer hebben we besloten dat de oma’s het nu gaan organiseren, om de zes weken. Ik zal er eerst nog bij zijn, maar dat zal steeds minder worden. Totdat ik er hopelijk helemaal uit kan en de ondertoezichtstelling er misschien vanaf kan. Dat zou ik heel fijn vinden en de familie natuurlijk ook.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.