"Ik heb zoveel tegen familie gezegd en ze veel aangedaan."

Onverwachte gebeurtenissen voor een bijeenkomst

“De voorbereiding is altijd zorgvuldig, maar toch gebeuren vaak onverwachte dingen,” vertelt een Eigen Kracht-coördinator over een bijeenkomst. “We waren gebeld door iemand van een wijkteam, omdat ze zorgen had over een 34-jarige vrouw. De vrouw was een tijd in een afkickkliniek geweest. Daarvoor had ze jaren een relatie gehad met een man die haar mishandelde. In die tijd was er veel ruzie en werd het contact met haar familie steeds slechter. Uiteindelijk verbrak ze het contact. Zij wilde de zorgen van haar ouders en broers over haar relatie en verslaving niet horen.”

Heftig
“Inmiddels was de relatie verbroken en ging het beter met haar, maar er was veel gebeurd. Ze zei: ‘Ik heb zoveel tegen familie gezegd en ze veel aangedaan.’ De maatschappelijk werker vroeg of wij de verbinding konden herstellen. De vrouw wilde dat wel, maar had er weinig vertrouwen in. Bij ons eerste gesprek noemde ze een broer en ik mocht hem bellen. De broer twijfelde erg: ‘Het was heel heftig, ik weet niet of ik daar weer in wil stappen.’ Hij wilde eerst overleggen met zijn broer en andere zus. Toen ik een week later belde, was de broer bij haar geweest. Uiteindelijk wilden ze wel bij elkaar komen. Ook twee schoonzussen wilden meedenken.”

Niet zonder haar 
“Op de ochtend van de bijeenkomst belde de vrouw haar broer om te zeggen dat ze te nerveus was en het niet redde om erbij te zijn. Ze wilde graag dat de anderen wel samen zouden komen om te kijken of ze haar konden ondersteunen. Dat wilde de familie wel, maar toen ze in de ruimte bij elkaar waren, zei een van de broers dat het niet goed voelde om zonder haar te praten over haar. Ze hebben haar opgebeld en ze zei opnieuw: ‘Het lukt me echt niet om te komen.’ Toen zijn ze met elkaar naar haar huis gegaan om daar de bijeenkomst te houden. Tijdens het besloten deel ben ik buiten gaan zitten, onder een boom in het zonnetje. Ik werd weer binnengevraagd op het moment dat het plan klaar was. De flap stond volgeschreven, maar een broer zei: ‘Laat ik ons plan in één zin samenvatten: ze hoort weer bij de familie!’’’

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.