"Het is belangrijk dat de zorgen niet op de schouders van één buurvrouw of buurman komen, maar dat we met elkaar kijken wie wat kan doen."

Een kring van buren

“Dat maakt onze wijk zo leuk,” vertelt een collega als we het hebben over het belang van informele netwerken. “Een paar weken geleden zagen we een ambulance in onze straat. Een buurman bleek een hersenbloeding gehad te hebben. Dat was schrikken. We stonden met een paar buren in de straat en we wisten dat het met zijn vrouw ook niet zo goed ging. Dus maakten we spontaan een kringetje van buren en bedachten wat we voor hen konden doen. We maakten meteen een plan over de eerste hulp aan onze buren. Iedere dag zou iemand voor eten voor de buurvrouw zorgen.”

Kleine dingen 
“Als er straks andere dingen nodig zijn, dan komen we bij elkaar om te kijken hoe we dat gaan regelen. Zo doen wij dat met elkaar. Eigenlijk zijn het de principes van ons werk bij Eigen Kracht: maak de kring groter, geef mensen de kans om met elkaar na te denken wat er nodig is en wat ieder daarin kan en wil betekenen en zorg dat de regie bij mensen zelf blijft. Dat doen wij in onze wijk ook. We zijn er voor elkaar als het nodig is. Dat zit soms in kleine dingen. Als ik een duur apparaat aanschaf, dan doe ik dat voor mezelf én voor de buurt, omdat ik weet dat meer mensen er plezier van kunnen hebben. Ik weet dat anderen dat ook doen. Ik heb een hogedrukreiniger en mijn buurman een elektrische grasmaaier. Die delen we.”

Heel gewoon 
“Al die gewone dingen, maken dat we er ook voor elkaar kunnen zijn als het even wat minder goed gaat. Het is dan belangrijk dat de zorgen niet op de schouders van één buurvrouw of buurman komen, maar dat we met elkaar kijken wie wat kan doen. Het is voor ons heel gewoon, maar ik hoor vaak van mensen dat het in hun buurt niet meer zo gewoon is en dat ze de buren alleen gedag zeggen. Ik heb ervaren dat als je ook die buren vraagt of ze mee willen denken over wat nodig is, bijna iedereen dat fijn vindt. Je moet het alleen wel vragen. En dus af en toe gewoon op straat een kringetje maken.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.