Een passende oplossing blijkt vaak in handen van familie en vrienden te liggen.

Rondje Europa: Tsjechië

Vandaag in de reis door Europa een verhaal van de Tsjechische collega’s, over de dertienjarige Gabriela. Zij groeide op met haar moeder en drie broers en zussen en heeft haar vader nooit gekend. Ze verhuisden vaak en tegen de tijd dat ze acht jaar oud was, kon haar moeder niet meer voor de kinderen zorgen. Gabriela ging bij haar oma wonen. De conflicten tussen hen groeiden en uiteindelijk gaf de oma aan dat ze het niet meer aankon. De jeugdbeschermer plaatste Gabriela in een crisisopvang en stelde een Eigen Kracht-conferentie voor om een antwoord te vinden op de vraag: ‘Wie in de brede familie kan voor Gabriela zorgen?’

Traumatisering
De Eigen Kracht-coördinator breidde de kring rond Gabriela uit. Ondanks de gespannen verhoudingen binnen de familie waren mensen bereid om te komen meedenken, maar tegelijkertijd uitte de psycholoog van Gabriela haar zorgen over mogelijke traumatisering als Gabriela van familie zou horen dat er niemand was om voor haar te zorgen. De jeugdbeschermer nam deze zorgen serieus en besprak deze met de familie. Ze vertelde de psycholoog echter ook dat beslissingen over hoe met de situatie om te gaan pas kunnen worden genomen als de bredere familie de kans heeft gehad om samen te komen. Ze zei: “In mijn ervaring zijn de zorgen niet nodig, zolang de volgende principes worden gehandhaafd: open communicatie, bieden van een veilige ruimte, de mogelijkheid om de ruimte te verlaten, maar vooral een grondige voorbereiding van alle deelnemers.”

Oplossing in de familie 
De voorbereiding ging door en de kring bleek groter dan gedacht. Een verre tante sprak haar wens uit om de zorg voor Gabriela op zich te nemen. De familieleden zochten contact met elkaar en oordeelden dat een bijeenkomst niet meer nodig was. De oplossing was gevonden binnen de familie. Anderen gaven aan de tante te zullen steunen. Het bevestigde dat het belangrijk is om de brede kring echt de tijd en gelegenheid te bieden om na te denken over een passende oplossing. Die blijkt vaak in handen van familie en vrienden te liggen. Familie heeft het recht om met een eigen oplossing te komen. Dankzij het aanbod van de Eigen Kracht-conferentie zal Gabriela opgroeien in een gezin en niet in een kindertehuis.

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.