“Ik ben blij dat we eindelijk iets kunnen doen.”

Gelijkwaardig herstel

Afgelopen zaterdag was de landelijke studiedag voor Eigen Kracht-coördinatoren. In een prettige sfeer ontmoetten de coördinatoren elkaar, werden verhalen gedeeld en ervaringen uitgewisseld. Landelijke ontwikkelingen kwamen voorbij en er waren workshops waarin samen werd doorgeleerd. Daarnaast was er dit jaar een speciale gast: Laurentien van Oranje. Zij vertelde over Gelijkwaardig herstel, een stichting door en voor ouders en kinderen die zijn en worden geraakt door de kinderopvangtoeslagaffaire. Dit initiatief is gestart door Number 5 Foundation. De waarden waar zij voor staan zijn zeer herkenbaar voor de Eigen Kracht Centrale: eigen regie, vertrouwen, neutraliteit en collectiviteit.

Vertellers
De stichting heeft een alternatieve manier ontwikkeld om te luisteren naar de verhalen van de ouders (de Vertellers) en op basis van deze verhalen te komen tot een schade-analyse waardoor ouders een voorstel krijgen voor schadevergoeding. In iedere stap houden de Vertellers regie. Er zijn nog veel Luisterend Schrijvers nodig, mensen die zonder oordeel luisteren naar de verhalen en dit opschrijven in een feitenrelaas. Iemand zei: “Ik ben blij dat we eindelijk iets kunnen doen.” Laurentien nam ons mee in de valkuilen van de waarden en in het belang van neutraal luisteren en regie bij de ander laten.

Schulden
In ons werk herkennen we dit, ook in situaties van gezinnen die gedupeerd zijn door de toeslagaffaire. Een alleenstaande moeder van twee kinderen had grote schulden als gevolg van een onterechte aanslag. Dit had geleid tot zoveel spanning dat het niet goed meer ging met de kinderen en zij uithuisgeplaatst werden. De vraag voor de bijeenkomst was waar de kinderen konden wonen en hoe het gezin weer een fijn leven kon krijgen. De zussen van de moeder wilden graag meedenken. De moeder vond het moeilijk, omdat er ook binnen de familie wantrouwen was geweest. Daar moesten ze het eerst over hebben. Na dat gesprek konden ze samenkomen: drie tantes, twee nichtjes, opa’s, drie vriendinnen en een buurman. Het ging nog niet zo goed met de moeder, daarom gingen de kinderen bij hun oom en tante wonen. Er werd een plan gemaakt zodat ze in het weekend naar huis konden, de moeder hulp kreeg, de kinderen naar voetbal konden en moeder en kinderen er af en toe op uit zouden gaan. De Eigen Kracht-coördinator: “Het mooie was dat er in de bijeenkomst goed is geluisterd naar moeder én kinderen, dat er vertrouwen was en dat iedereen er écht voor hen was.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.