Raadsonderzoek voorkomen
“We hebben met elkaar de keuze gemaakt om het proces een kans te geven en te vertrouwen op de afspraken van de familiekring,” vertelt een wijkteammedewerker na afloop van een Eigen Kracht-conferentie. Het ging om een situatie van een gezin met drie kinderen. De oudste twee zijn uithuisgeplaatst en de jongste (2) woont thuis. Dat ging een lange tijd goed, maar nu zijn de zorgen toch weer groter geworden: “We dachten in ons team aan een raadsonderzoek, omdat de situatie onveilig was en de ouders geen hulp accepteerden.”
Verantwoordelijk
“Omdat het lang goed was gegaan, wilden we zo’n onderzoek voorkomen,” vervolgt de wijkteammedewerker. “We wisten dat er netwerk was en wilden hen een kans geven om een plan te maken waardoor dit kind thuis kon blijven. We vroegen een Eigen Kracht-conferentie aan. Daarbij realiseerden we ons dat hun plan er waarschijnlijk anders uit zou zien dan ons plan. We stelden voorwaarden in verband met de veiligheid en moesten vervolgens afwachten terwijl een Eigen Kracht-coördinator de bijeenkomst voorbereidde en verbinding ging leggen met netwerk. We moesten tijd en vertrouwen geven en niet zelf met oplossingen komen. Dat was best spannend, omdat we natuurlijk wel verantwoordelijkheid voelden.”
Drukker
“Bij de bijeenkomst waren familieleden en vrienden van beide ouders. Ze maakten een plan waarbij de vader in behandeling zou gaan voor zijn verslaving. Verder deed het netwerk alles met elkaar: de zorg voor het kindje, steun voor de moeder en vader, hulp bij het vinden van werk. Ouders, broers en zussen gingen veel doen en zouden veel contact houden. Dat gaf ons vertrouwen. Wat we merkten in de weken na de bijeenkomst is dat familieleden contact met ons zochten. Vooral de casemanager kreeg het drukker, omdat ze contact kreeg met oma’s, tantes en een vriend. Zij wilden laten weten wat er goed ging en stelden vragen. Dat kostte tijd, maar we realiseerden ons dat een raadsonderzoek ook veel tijd kost. En dan ben je het vertrouwen van ouders en hun netwerk kwijt. Het mooie was nu dat de ouders zelf om hulp vroegen, dat was niet eerder gebeurd. Het geeft meer zekerheid dat meerdere mensen op het gezin letten en dat wij het netwerk kennen en zij ons. Inmiddels is het plan in uitvoering. Het gaat goed met het kindje thuis, met steun van de kring en van ons.”
tekst: Hedda van Lieshout
Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.