"Het was voor familie zoeken naar de grens tussen ‘zorgen voor’ en ‘teveel bemoeien’. En voor mij naar de lijn tussen het vragen naar zijn mening en het laten regelen door zijn kring.”

Communicatie bij licht verstandelijke beperking

Verbinding met onze Eigen Kracht-coördinatoren is belangrijk. We coachen hen als ze een Eigen Kracht-conferentie faciliteren, we hebben regionale en landelijke bijeenkomsten en onlangs, vanwege het twintigjarig bestaan, een feest. Om samen verder te leren, bieden we ook workshops aan. Kort geleden hadden we een online workshop over Eigen Kracht-conferenties voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Een collega die lang in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking heeft gewerkt, deelde haar kennis en we wisselden onze ervaringen uit. Het gaat dan steeds over de kern van ons werk: hoe maken we de kring groter, welke vragen zijn hierbij helpend, hoe laten we de regie bij de mensen en hoe stellen we hen in staat een plan te maken?

Dunne lijn 
“Soms merk ik dat ik te lange zinnen maak of te veel vragen tegelijk stel,” zei een Eigen Kracht-coördinator, “Dat moet ik sowieso liever niet doen, maar als mensen een licht verstandelijke beperking hebben, dan verlies ik het contact.” “Eenvoudige taal, maar niet kinderachtig,” zei een ander. Onze folder met pictogrammen kan daar vaak bij helpen. Deze week vertelde een Eigen Kracht-coördinator: “Ik had een afspraak met een man met een licht verstandelijke beperking. Hij wilde zijn begeleider er graag bij. Ik lette erop dat ik me op hem richtte en niet op de begeleider, die natuurlijk wel mee praatte. De man had veel contacten: twee zussen, een oom, drie neven, twee vriendinnen en een buurman van vroeger. Het was voor familie zoeken naar de grens tussen ‘zorgen voor’ en ‘teveel bemoeien’. En voor mij naar de lijn tussen het vragen naar zijn mening en het laten regelen door zijn kring.”

Spontaan
“Hij wilde meer zelfstandig doen, maar hij wilde zijn familie niet kwetsen en hij had toch ook hulp nodig. Ik heb gevraagd of hij dit wel eens aan iemand had verteld. Toen zei hij: ‘Mijn oude buurman, die weet dat.’ Toen heb ik een voorbereidingsgesprek voorgesteld met de buurman erbij en dat hielp. De buurman heeft contact gezocht met de anderen. Ik wilde er goed op letten dat ik bij hem niets oversloeg en ik merkte dat deze buurman op zich nam om alles steeds bij hem te checken. Een week later werd ik gebeld: ‘We kwamen spontaan allemaal bij elkaar. Het was een mooie avond en we hebben ook met elkaar afspraken gemaakt.’ Daar gaat het om: dat er verbinding is, dat iedereen heeft kunnen zeggen wat belangrijk is en dat ze een plan maken.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.