"Toen hij een hele nacht vermist was, stelde de thuiszorgmedewerker voor om een crisisplek te zoeken en de voorbereidingen voor de Eigen Kracht-conferentie tijdelijk te stoppen."

Pauze tijdens de voorbereiding

We werden een tijd geleden gebeld door een medewerker van de thuiszorg. Zij had zorgen over een oudere man bij wie ze werkt. Zijn vrouw was een tijdje daarvoor overleden en hij was steeds vaker in de war. Omdat hij niet alleen thuis wilde zijn, probeerde hij steeds dingen buiten te doen. Maar hij vergat afspraken en dan wist vaak niemand waar hij was. Zijn familie maakte zich zorgen om hem, ook omdat hij vroeger een alcoholverslaving had. Dat gaat al heel lang goed, maar de zorg blijft altijd. “Ik heb met hem en met de familie gesproken over het maken van een plan en dat willen ze wel,” zei de thuiszorgmedewerker.

Crisisplek
Een Eigen Kracht-coördinator ging aan de slag. “We maakten verbinding met familie en buren,” vertelt zij. “Dat liep op zich prima, maar de man ging hard achteruit. Toen hij een hele nacht vermist was, stelde de thuiszorgmedewerker voor om een crisisplek te zoeken en de voorbereidingen voor de Eigen Kracht-conferentie tijdelijk te stoppen. De familie sloot daarbij aan en zei dat een pauze nodig was. Dus toen ben ik gestopt.” De man ging naar een crisisplek en de Eigen Kracht-coördinator hoorde een tijdje niets. “Na een week of zes belde zijn oudste zoon om te vragen of we verder konden met de voorbereiding, zodat er een bijeenkomst kon komen om een plan te maken.”

Een plan in twee delen
“Ik heb het meteen weer opgepakt. De man was erg blij dat er toch een bijeenkomst kwam en de familie ook. Er kwamen acht mensen bij elkaar om een plan te maken over de vraag hoe familie en vrienden de man kunnen ondersteunen. Het plan bestond uit twee delen. Het eerste deel had als kern dat nu rust nodig was: geen nieuwe plannen en geen nieuwe doelen. De man wilde wel een tijdje in de crisisopvang blijven, dat kon nog een maand. Het tweede deel ging over de tijd daarna en bestond uit een schema voor familie en buren om met elkaar te zorgen voor de man, zodat hij zo lang mogelijk thuis kon blijven wonen.” De medewerker van de thuiszorg zei achteraf: “Heel waardevol dat jullie het met elkaar hebben opgepakt. Bij dit plan kunnen wij met de zorg heel goed aansluiten. Het ziet er prima uit en geeft vertrouwen.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.