“Met zijn psychiater had hij veel gepraat over de werking van de hersenen en stresshormonen en wat medicatie in je lichaam doet.”

Passende informatie geeft grip

Situaties waarin een familiegroepsplan wordt gemaakt met behulp van een onafhankelijke Eigen Kracht-coördinator, zijn bijna altijd nijpend. Er dreigt bijvoorbeeld een uithuisplaatsing, ondertoezichtstelling, (gedwongen) opname of er zijn andere grote zorgen. Alle hens aan dek om een plan te maken. Dan denk je al snel aan hulptroepen inschakelen of een grote groep meedenkers mobiliseren. Maar er is nog een belangrijk ingrediënt en dat is informatie. Welke informatie nodig is, hangt af van degenen die het plan maken. Echt maatwerk, zo merkte een collega deze week weer eens.

Weinig zelfvertrouwen
Een jongeman komt binnenkort naar huis na een opname. Hij kijkt er naar uit, maar vindt het ook spannend. Hij woont in een woongroep en in de periode voor zijn opname botste hij regelmatig met huisgenoten. Er is geen contact geweest en hij weet niet hoe ze reageren als hij weer thuiskomt. De verpleging vindt het belangrijk dat hij een plan maakt voor de komende tijd. Hij moet medicijnen slikken, therapie volgen, mag voorlopig niet blowen en dagritme opbouwen. Hij wil dit zelf ook, maar heeft weinig zelfvertrouwen. Eén van de verplegers stelt een Eigen Kracht-conferentie voor.

Stemmingswisselingen
De Eigen Kracht-coördinator merkt dat de man erg slim is en vooral mensen om zich heen heeft met een wetenschappelijke achtergrond: “Met zijn psychiater had hij veel gepraat over de werking van de hersenen en stresshormonen en wat medicatie in je lichaam doet.” Bij de mensen die ze bezoekt om te vragen of ze willen meedenken, stuit ze op frustratie. Vooral zijn huisgenoten en een paar oude studievrienden hebben last van zijn stemmingswisselingen, dat hij lang slaapt en afspraken niet nakomt. “Gesprekken erover liepen meestal uit de hand, dus ze wisten niet of en hoe ze dit nog konden bespreken,” vertelt de coördinator.

Meer grip
Als dit ter sprake komt, erkent de jongeman dat hij dit onderwerp moeilijk vindt. Hij stelt voor iemand van de kliniek te vragen om te vertellen over hoe de aandoening die hij heeft en de medicatie zijn gedrag en bioritme beïnvloeden. “Hij wilde graag feitelijke informatie om zijn gedrag te verklaren. Zo had hij zelf ook meer grip gekregen.” Een gouden greep bleek bij de Eigen Kracht-conferentie. “Opeens begrepen ze waarom hij zo doet. Wat eerst in de weg stond om een plan te maken, maakte zo ruimte om samen over oplossingen te denken.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.